Ana Sayfa Can Kayacılar, Köşe Yazıları 29 Şubat 2024 43 Görüntüleme

Sektörü’nden Daha Hızlı Büyüyecek Bir Pazar: Bitkisel Protein ve Bitkisel Peptit Pazarı

Bu sabah uzunca bir yazı yazmak için kolları sıvamıştım ama gecenin yarısında çok ama çok etkili yazılan ve geleceği gören bir paylaşımı görünce, o yazımdan vazgeçtim. Çok değerli Tuba Yapıncak, benim bitkisel proteinlerle ilgili yazımı (https://lnkd.in/dKNDmHrm) paylaşırken, aşağıda size ilettiklerimi içtenlikle yazmış. Doğrudan paylaşmak istiyor ve sonrasında bir kaç yorum da ben eklemek istiyorum.


Sayın Can Kayacılar önemli bir noktaya değinmiş.

Gelecekte otomobil sektöründen bile hızlı büyümesi beklenen bir pazar bitkisel proteinler pazarı. Ancak bitki bazlı beslenme sektörüne halen ülkemizdeki yatırımcıların ilgisini yeterli bulmuyorum. Dünya bu konuda çok ileri bir noktaya evrilirken, ülkemizde adeta yumurtanın kabuğundan başını çıkarmaya çalışan üretici ya da satıcı markaların yanında devlet desteği de, yatırımcı da pek bulunmuyor.

Halbuki ülkemizin döviz girdisine ihtiyacı var, dünyada beslenme alanında bir devrim sesli sessiz yaşanıyor ve biz ülkece korkarım ki yine bir büyük pazarı daha ıskalamak üzereyiz.

Dün tüm çocuklar kodlama öğrensin denirken , kodlama ile ilgili her şeye yatırımlar yağarken, bugün Nvidia CEO’su Huang, artık çocuklara kodlama öğretmenin anlamı yok, yapay zeka ile herkes kodlama yapabilir diyor.

Teknoloji alanında yatırımlar havada uçarken, gıda alanında girişimcilere verilen yatırımlar sanıyorum her şey çok basit görüldüğü için karşılaştırılamaz derecede az. Halbuki teknolojik gelişmeler o kadar hızlandı ki, yapılan yatırımın henüz karşılığını almadan teknolojinin eskime riski de arttı. Bu inanılmaz bir şey ama gerçek. Ama diğer yandan gıda sektöründe inovasyon, markalaşma son derece sağlıklı ve emin adımlarla geleceğe yürüyor.

Teknoloji alanında yatırımlar azalsın demiyorum, ki zaten bu saçma bir talep olurdu. Birim maliyet ve gelir bazında teknoloji her zaman çok karlı bir yatırım olacak. Sadece artan dünya nüfusunu, azalan toprak verimini, gıdaların azalan besin değerlerini ve tüm bu döngünün ülkelerin sağlık harcamalarına olan korkunç etkisini düşünerek, istisnasız herkesin yakın gelecekte daha “akıllı” besinlere, fonksiyonel gıdalara ihtiyacının daha fazla olacağı konusunun ve bu nedenle oluşacak potansiyel büyümenin gözden kaçmaması gerekir.

Ülkemizdeki yatırım ikliminde bu konunun asla ıskalanmaması gereken bir fırsat olduğunun altını çizmek istiyorum.

Ne kadar da güzel açıklamış.. Bu tarzda bir yoruma geçtiğimiz günlerde Dubai’nin Dijital Zeka Bakanı da söylemişti özellikle çocukların kodlama öğrenmesi konusunda.. Yaşam Bilimleri.. Geleceğin alanı tam olarak burada demişti.

Size açıkça söylemek istiyorum. Tüm Dünya ama tüm Dünya muazzam bir Biyoteknoloji Devrimi’ne hazırlanıyor. Gelişen teknoloji, ilerleyen dijital zeka, robotik, 5-6-7G teknolojileri derken yaşanılacak olanı şimdiden söyleyeyim. Tarımda, gıdada ve sağlıkta güçlü dönüşümler yaşanıyor. Heyecanım yüksek.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

Bilgelik

Bilgelik

Tema Tasarım | Osgaka.com