Ana Sayfa Gündem, Köşe Yazıları, Prof.Dr.İnanç Özgen 25 Mayıs 2023 115 Görüntüleme

Japon Uzun Yaşam Sırrı Ikigai: Şimkansen “Minimum Gayret Yasası”

Ikigai; Japonca bir kelimedir. En yakın manası, “hayatın anlamı, her gün yataktan kalkmak için insanın bir sebebinin olmasıdır.” Hayatın yaşamaya değer olduğunu anlatan bir kelimedir.

Japonların uzun yaşamının sırrıdır. Geçmişi, bugünü ve geleceği bütünleştirerek bizzat kendimizle ahenk içinde kalmamıza yardım edecek bir uygulama rehberidir.

Geçmişte alınan derslerin bugünkü mutlulukta anahtar olduğunu, gelecek tutkunun ise İkigai’nin amacı olduğunu anlatan bir öğretidir.

Japonlar bu kavrama; Okinawa adasının kuzeyinde bulunan Ogimi’ye yaptıkları macerada daha çok meyletmişlerdir. Uzun yaşamın sırlarını bu kasabada öğrenmişlerdir. Bu kasabadaki uzun yaşamın sırlarındaki ipuçlarında; yaşayanların hiçbirinin emekli olmadığını, hepsinin bir faaliyet içerisinde olduğunu ve birden fazla işle uğraştıkları olduğunu keşfetmişlerdir.

İlkede; eğer hiçbir şey yapmazsan ölüm gelir ve seni bulur mantığı söz konusudur.

Çalışan ve yeryüzüne bir eser bırakan insana Azrail karışır mı?. Tabi bu bir latife. Ama, dünyanın en çok çalışan toplumu olan Japonların değer manzumelerinin onların yaşam kalitesi üzerindeki etkileri yadsınamaz. Teknoloji ve bilimde Japonların gelmiş olduğu düzey de bu çıtanın ne kadar üstte olduğunu göstermektedir.

İkigai’nin ilk prensibi, Şinkansen’dir. Yani; alışılmışın dışına çıkmak.

Burada kademeli değişim mi, yoksa radikal bir değişim mi? sorusu akla gelir. Yani var olan bir şeye ufak bir yenilik mi yoksa radikal bir değişim mi?

Cevap: Ufak bir yenilik.

Burada; minimum gayret yasası ön plana çıkar. Ulaşılması kolay yakın hedefler koyarak, gayret planında başarı aşamalarını ufak tefek çabalarla yerine getirme ve mutlu olma prensibine dayanan bu plan aracınızın motorunu yağlama gibi, hayat pistonlarını harekete geçirme işlevi gösterir.

Minimum gayret çabasında; bedenimize ve sağlığımıza özen, partnerimizle ve ailemizle olan ilişkimiz, dostluk ve boş zaman yönetimi, entelektüel, sanatsal ve ruhsal hedeflere ulaşma, önemli rahatlama mekanizmalarıdır.

Diş fırçalayarak güne başlama, bir küçük edebi cümle yazma, sulu boya fırçasını beyaz kâğıda sürerek renklerin dağılımını görme, uzun zamandır hiç aramadığınız bir dostunuzu arayarak hatırını sorma, eşinize kahvaltı hazırlama, gülümseme, seni seviyorum ile güne başlama, eski bir güzel anıyı gözünüzün önüne getirme, sizi geçmişten geleceğe götürerek mutlu edecek minimum gayret çabalarından birkaçıdır.

Bunlar günü kurtaran pansumanlardan ibarettir. Gerçek değişim bu çabaları üst plana taşımaktır.

Diğer ilkeleri de sırayla diğer yazılarımızda anlatacağım.

Sağlıcakla kalın.

Kaynak: Ikıgai Uygulama Rehberi. Hector Garcia, Francesc Miralles,Indigo Yayınları. 253 s.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | Osgaka.com