Akciğer kanseri, tüm dünyada kansere bağlı en önemli ölüm nedenlerinden biri. Ancak yapılan son araştırmaya göre akciğer kanserinde erken tanı için tarama amaçlı yapılan tetkiklerin sağ kalım oranını önemli ölçüde arttırdığını belirten Prof. Dr. Serdar Turhal, “Özellikle sigara içme öyküsü olan kişilerin akciğer tarama tetkiklerini ihmal etmemeleri çok önemli” hatırlatmasında bulundu.
Sigara İçenler Akciğer Kanserinde Erken Tanı İçin Yılda Bir Tomografi Çektirmeli
Amerikan Akciğer Birliği, akciğer kanseri hastalarının 5 yıllık ortalama sağ kalımının yüzde 18.6 olduğunu rapor etti. Hastaların genel olarak yüzde 16’sında akciğer kanserinin erken yakalandığına ve akciğer kanserine yakalanan hastaların yarıdan fazlasının da tanı konduktan sonraki bir yıl içinde hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Turhal, “Pek çok kanserin erken tanısı için tarama amaçlı yapılan tetkiklerin bir faydası gösterilememişse de akciğer kanseri taramalarının faydasını sorgulayan bir çalışmanın 20 yıllık sonuçları geçtiğimiz günlerde rapor edildi” diye konuştu.
Bu sonuçlara göre yılda bir düşük doz akciğer tomografisi çekilmesi ile akciğer kanserinde uzun dönemli sağ kalım oranlarının yüzde 80’e kadar yükselebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Turhal, “Bu çalışma New York Mount Sinai Hastanesi’nden Dr. Henschke tarafından rapor edildi” dedi.
Erken Tanı İle 20 Yıllık Sağ Kalım Oranı Yüzde 80
Gerçekleştirilen bu çalışmada Uluslararası Erken Akciğer Kanseri Aksiyon Programı’na katılan 87.416 hastanın sağ kalım durumunun gözden geçirildiğini belirten Prof. Dr. Turhal, “Bu hastalardan 1.285 katılımcının kanseri tarama sonucu saptandı ve yüzde 83’ünde akciğer kanseri birinci evrede idi. Bu hastaların 20 yıllık sağ kalım oranları da yüzde 80 idi. Özet olarak bu çalışmada tomografi ile akciğer kanseri taraması önerilen hasta grubu, ki bu hastalar 50-80 yaş arası ve 20 paket/yıl sigara öyküsü olan ve son 15 yıla kadar sigara içen kişilerdir, akciğer kanserinin büyük oranda birinci evrede yakalandığı ve bu hastaların yüksek oranda sağ kaldıkları gösterilmiş oldu” diye konuştu. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)