Mühendislik eğitimi nasıl olmalıdır? Verilen eğitim yeterli midir? Bu soruların cevabını vermek zordur. Üniversitelerde çok iyi eğitimlerin verildiği Mühendislik fakülteleri var. Bu fakültelerdeki öğretim üyeleri yanlış politikalar yüzünden ders verecek öğrenci bulamamakta, zamanla öğrencisiz bölümlerde donanımlı mühendis yetiştirme noktasında tabiri caizse müşterisiz kalmaktadır. Bu durumun en önemli nedenlerinden birisi, mantar gibi üniversitelerin açılması, öğrenci sayılarının düşmesi ve açılan üniversitelerde mühendislik taban puanlarının azalarak, mezunlarının iş bulma şanslarının gittikçe yok olmasıdır.
Lisans hayatında ders görme dışında, staj imkânlarının sınırlılığı, uygulama konusunda yeterli eğitimlerin alınamaması, mezun olup firmalar tarafından değerlendirilecek mezunlarda özellikle tecrübe eksikliği büyük bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Ziraat mühendisliği özelinde büyük üniversite fakülteleri dışında, birçok üniversiteye ziraat mühendisliği bölümü açılmasına ve mezunlarına rağmen tarımın durumu ortadadır. İşsizlik sorunu nedeniyle bugün birçok mühendislik mezunu kendi işinin dışında çalışmaktadır. Tanıdığım birçok mühendislik mezunu, çiğköfte dükkânı işletmekte, BİM, ŞOK ve A101 gibi marketlerde asgari ücretle çalışmakta, asker veya polis olmaktadır.
Aldıkları eğitim ise buhar olup gitmekte, bölümlerin durumu içler acısı bir hal almaktadır. Dünya Mühendisler günü dolayısıyla işini yapamayan mezunlara, Allah kendi mesleklerini yapmalarını nasip etsin. Bu vesile ile düzgün planlama ile üniversitelerde mühendislik eğitimi veren bölümlerin azalması, gerçekten eğitim kadroları itibariyle bu işi layıkıyla yapan fakültelerin ve bölümlerin yola devam etmeleri gerekmektedir.
Saygılarımla.