Ana Sayfa Sağlık 27 Ağustos 2021 113 Görüntüleme

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemine dikkat

Mevsim geçişlerinde grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini arttığını dile getiren eczacı Prof. Dr. Barkın Berk, mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde alternatif tedavi yöntemlerinin önemini vurguladı.

ASANSÖR, KLAVYE, KUMANDA…
200’den fazla virüsün soğuk algınlığına yol açabildiğini belirten Eczacı Prof. Dr. Barkın Berk, virüslerin pek çok farklı bulaşma şekli olduğuna dikkat çekerek, asansör düğmesi, uzaktan kumanda, bilgisayar klavyesi, araba direksiyonu, ATM ve alışveriş arabalarının bulaşmaya davetiye çıkardığını söyledi.
SOĞUK ALGINLIĞI İLE GRİP ARASINDAKİ FARK
Soğuk algınlığı ile grip arasında belirgin farklılıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Berk, “Soğuk algınlığında hapşırık, burun akıntısı ve hafif balgamlı öksürük var. Gripte ise ateşin yanı sıra baş, boyun ve vücut ağrısı ve terleme soğuk hissetme ve titreme gibi semptomlar da görülür. Genellikle soğuk algınlığı biraz daha uzun sürüyor ama grip hemen kendisini gösteriyor. Bu hastalıkların tedavisinde immun sistemin güçlendirilmesi adına alternatif tedavi yöntemleri de oldukça önem taşıyor” diye konuştu.
TAKVİYE GIDALAR ETKİLİ
Prof. Dr. Barkın Berk, bağışıklık sisteminin güçlü olması ve virüslerle savaşabilmesinin önemli olduğunun altını çizerek, “Mevsim geçişlerinin veya bir takım dış etkenlerin oluşturduğu virüslerle meydana gelebilecek grip veya soğuk algınlığı ile savaşmak için en büyük görev bağışıklık sistemini güçlendirmek ve alternatif tedavi yöntemlerine yönelmek.Bunun için de doğal ve etkinliği klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan takviye edici ürünler kullanılabilir” dedi.
Grip ve soğuk algınlığında tüketicinin kullanım kolaylığından dolayı takviye edici gıdalarda form seçeneklerine de dikkat çeken Prof. Dr. Berk, özellikle efervesan formları tüketicilerin daha çok tercih ettiğini belirtti. Efervesan formun diğer formlara göre daha iyi absorbe olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Berk bu formun mide ve bağırsakta iyi tolere edildiğini de vurguladı.
Afrika Sardunyası olarak da bilinen “Pelargonium Sidoides” etki mekanizmasının bağışıklık sistemi güçlendirilmesinde oldukça önemli olduğunu ifade eden Berk, ““Pelargonium Sidoides”in en belirgin özellikleri; virüsün hücreye yapışmasını ve solunum yollarından aşağıya doğru inmesini engellemesi ve immun sistemi yukarı kaldırmasıdır” diye konuştu.
Prof. Dr. Berk, çinkonun da vücutta 300’den fazla enzimin fonksiyonu için gerekli olduğuna dikkat çekerek, buna nazaran çinkonun vücutta depolanmadığını ifade etti. Bağışıklık sistemini çok yönlü etkileyen çinko eksikliğinin pek çok enfeksiyonun gelişiminde bir risk oluşturduğunu da ifade eden Berk, gerekli durumda doktor tavsiyesi ile takviye edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

ÖZEL HASTANE BAŞIBOŞLUĞU

ÖZEL HASTANE BAŞIBOŞLUĞU

Tema Tasarım | Osgaka.com